بەکارهێنانی فەیسبووک لەلایەن قوتابیانی زانکۆ و تێربوونە به‌ده‌ستهاتووه‌کان توێژینەوەیەکی مەیدانییە بۆ قوتابیانی کولیژی ئەدەبیاتی-زانکۆی سەلاحەدین

الكاتب:صادق حمه‌غریب حمه‌صاڵح
راگه‌یاندن، کۆلیژی ئه‌ده‌بیات، زانکۆی سه‌لاحه‌دین-هه‌ولێر
به‌شی راگه‌یاندن، زانکۆی جيهان- هه‌ولێر

الكاتب : ئازاد عبدالعزیز محمد
به‌شی راگه‌یاندن، کۆلیژی ئه‌ده‌بیات، زانکۆی سه‌لاحه‌دین-هه‌ولێر

DOI : http://dx.doi.org/10.24086/cuesj.si.2018.n1a18

پوخته

ئەم توێژینەوەیە هەوڵدەدات بۆ بەدەستهێنانی زانینی چۆنیەتی بەكارهێنانی تۆڕی كۆمەڵایەتی فەیسبووك لەلایەن گەنجانی زانكۆی سەلاحەدین, زانینی ئەو پاڵنەرانەی كەوا لەگەنجانی زانكۆ دەكات تۆڕی كۆمەڵایەتی فەیسبووك بەكاربهێنن. دەستنیشانكردنی مەودای كاریگەری گۆڕاوە ناوەندییەكان لە بەكارهێنانی تۆڕی كۆمەڵایەتی فەیسبووك لەلایەن گەنجانی زانكۆوتێربوونەكانیان. میتۆدی توێژینەوە, لەم توێژنەوەیەدا توێژەر میتۆدی ڕوپێوی بەكارهێناوە.

ئەم توێژیەوە لە سێ تەوەر پێك دێت, تەوەری یەكەم: چوارچێوەی میتۆدی توێژینەكەیە, كە لە: یەكەم, ڕەهەندەكانی توێژینەوە. دووەم چەمكەكانی توێژینەوەپێكهاتووه‌.

تەوەری دووەم: سەرهەڵدان و گەشەسەندنی تیۆری بەكارهێنان و تێربوون كە ئەویش دابەش دەبێت بەسەر ئەم ناونیشانانە:(ناوەخنی تیۆری بەكارهێنان و تێربوون, دەركەوتنی تیۆری بەكارهێنان و تێربوون, گریمانەكانی تیۆری بەكارهێنان و تێربوون, سەرهەڵدان و گەشەسەندنی تۆری كۆمەڵایەتی فەیسبووك, تایبەتمەندییەكانی تۆری كۆمەڵایەتی فەیسبووك, سوودە و لایەنە باشەكانی تۆری كۆمەڵایەتی فیسبووك, كاریگەری تۆڕی كۆمەڵایەتی فەیسبووك لەسەر گەنجانی كورد لە زانكۆدا). تەوەری سێیەم پێك دێت: یەكەم:پیشاندان و ڕوونكردنەوەی دەرئەنجامەكانی توێژینەوەو شرۆڤەكردنی كە بەشێوەیەكی مەیدانی بە دەست هاتووە, دووەم: ئەنجامەكانی توێژینەوە, سێیەم: پێشنییارەكان و ڕاسپاردەكانی توێژینەوە لە خۆدەگرێ.

كلیلی وشەكان: فەیسبووك، تیۆری بەكارهێنان وتێربوون، چەمكی گەنج، چەمكی زانكۆ.

سەرچاوەكان

كتێب بە زمانی كوردی

1- د. حەسەن عیماد مەكاوی و د. سامی ئەلشەریف, ڕاگەیاندن و بیردۆزەكانی, و:رابەر ڕەشید, چاپخانە: كارۆ,2011.

2- سیاوەش گۆدەرزی, پێشوەچوونە میدیاییەكان, چاپ و بڵاوكردنەوەی ئاراس, هەولێر, 2012.

3- صادق حمە غریب, رۆژنامەگەری ئەلیكترۆنی, بڵاوكراوەكانی رێكخراوی پرسی میدیا, هەولێر, 2015.

4- علی محمود چوكل, ڕێبازی لێكۆڵینەوە, چاپخانە: زانكۆی سەلاحەددین, هەولێر, 1999.

5- عەبدواخالق ئیبراهیم, میدیای كوردی لە سەردەمی ئاسمانە كراوەكان, خانەی موكریانی بۆ چاپ وبڵاوكردنەوە, هەولێر, 2014.

6- محمود سالار, زانكۆ و پەیمانگا, چاپخانەی: زانست, سلێمانی, 1994.

7- هەردەوان مەحموود, میدیای نوێ و كاریگەرییەكانی, لەبڵاوكراوەكانی رێكخراوی پرسی میدیایی, هەولێر , 2015.

كتێب بە زمانی عەرەبی

1- احسان محمد حسن و د.عبدالمحسن زيني, الاحصاء الاجتماعي, مطبعة الجامعة, الموصل, 1982.

2- بسام عبد الرحمان مشاقبة: نظريات الإعلام، دار أسامة للنشر والتوزيع، عمان، الأردن، 2011.

3- جمال سند السويدي, وسائل التواصل الاجتماعي و دورها في التحولات المستقبلية: من القبيلة الى الفيسبوك, 2013.

4- د. حسني محمد نصر, نظريات الاعلام, دار الكتاب الجامعي, دولة الامارات العربية المتحدة و الجمهورية اللبنانية, 2015.

5- د. رضا امين, الاعلام الجديد, دار الفجر النشر والتوزيع, القاهرة, 2015.

6- صالح خليل أبو أصبع, الاتصال والإعلام في المجتمعات المعاصرة، دار الآرام، الأردن،2004

7-. د. علاء هاشم مناف, فلسفة الاعلام والاتصال, مؤسسة دار الصادق الثقافية, عمان, 2014.

8- عامر ابراهيم القندلجي, الاعلام والمعلومات والانترنت, دار اليازوري, عمان, 2013.

9- عبدالامير الفيصل, دراسات في الاعلام الإلكتروني, دار الكتاب الجامعي, العين- الامارات العربية المتحدة, 2014.

10-علي عبد الفتاح كنعان, نظريات الإعلام ,دار اليازوري للنشر و التوزيع, عمان, 2014.

11- فضيل دليو: الإتصال مفاهيمه- نظرياته – وسائله، دار الفجر للنشر والتوزيع، القاهرة، 2003 .

12- فرد ميلسون, الشباب في مجتمع متغير, ترجمة: يحي مرسي عيد بدر, دارالوفاء, الاسكندرية, 2007.

13- محمد سيد فهمي, العولمة والشباب من منظور اجتماعي, دار الوفاء, الاسكندرية, 2007.

14- محمود حسن اسماعيل: مبادئ علم الإتصال ونظريات التأثير، الدار العالمية للنشر والتوزيع، الهرم، 2003.

15- نهال السيد عبالمعطي, صحافة المواطن ..نحو نمط اتصالي جديد, دار الكتاب الجامعي, دولة الامارات- الجمهورية اللبنانية, 2015.

نامەی ماستەر زمانی عەرەبی

1- هميسي نورالدين, أنماط الإعلان في الصحافة الجزائرية المكتوبة – دراسة وصفية تحليلية لصحيفة “الخبر”, رسالة ماجستير غير منشور, قسم علوم الإعلام و الاتصال فرع: وسائل الإعلام و المجتمع, جامعة منتوري – قسنطينة – كلية العلوم الاجتماعية و العلوم الإنسانية , الجزائرية, 2006

دراسات

1- ميلاد فايز منير, الاثار السلبية الناتجة عن استخدام الشباب القبطي للموقع الاجتماعي فيس بوك, معهد الدرسات القبطية الدرسات العليا, القاهر, 2010.

2- صالحة الدماري, الطـــــلاب والشبكـــات الإجتــماعيـــــة, دراسة ميدانية في استخدامات واشباعات طلاب كلية الفنون والإعلام للفيسبوك كشبكة إجتماعية.alola.maktoobblog.com/29/

وێبسایت

1-ماهیە مفهوم جامعە http://dreamy.hooxs.com/t118-topi

گۆڤارەكان و رۆژنامه‌:

1- ئەرین كامەران, دەستیكرد بە تێسی تەلەفۆن بە خۆرایی, ڕۆژنامەی كوردستانی نوێ, ژمارە: 5983, سلێمانی,2013.

2-سروە خالید عوسمان و كوردستان محەمەد ڕەحیم, فاكتەرەكانی دروستبوونی ڕای گشتی لای خوێندكارانی زانكۆ (سلێمانی وەك نموونە), گۆڤار: خامە، ژ: 5, هەولێر2007. ل58.

• مەهابات عومەر خۆشناو, ئینتەرنێت و ئێمێل, گۆڤار: ڕمان, ژمارە: 26, هەولێر, 2001.